In memoriam

”Det är som det är”

Ulla-Brith föddes tisdagen 21 januari 1941,i Björknäs, hon var yngst i syskonskaran om fem barn. Familjen Göthberg, med pappa Curt och mamma Signe, tre systrar och en bror. Där i Björknäs bodde i det lilla röda huset på Värmdövägen 652.
Under tonåren träffade hon Hans på Skuru Idrottsplats, där han spelade Ishockey i Skuru IK. De gifter sig innan dottern Lena föds1960, Ulla blir mamma 19 år gammal. Vid den tiden bor Ulla och Hans på Törnrosavägen, i ett hus i två våningar som de delar med Ullas svärföräldrar.
Under några år jobbar Ulla på företaget Casco, limtillverkaren med sina lokaler i Sickla industriområde. När så Hans öppnat ett företag inom VVS-branschen, blir Ulla den som sköter det administrativa, både vad det gäller hemmet och i företaget så tar hon hand om ekonomin och markservicen.

I början av år 1964 föds sonen Stefan, Ulla bestämmer sig då för att bli hemmafru, samtidigt som hon tar på sig rollen som dagmamma åt grannpojken Peter under ett par år.  

I slutet av 1960-talet börjar så familjen Moberg att under somrarna åka iväg på bilsemester till Europa, första åren boendes i tält, för att i början på 1970-talet blir det semester i den nyinköpta husvagnen. Årligen återkommande blir det fem veckors semester runt om i Europa, där favoritländerna som besöks är Österrike, Jugoslavien och Italien. Där städerna Zell am see, Kitzbühel, Split, Bled, Pula, Zadar, Brescia, Venedig, blev platser dit familjen gärna återkom till, år efter år.

År 1974 då sonen börjar fjärdeklass tar Ulla ett halvtidsjobb som sekreterare på ett litet besiktningsföretag i Saltsjö-Duvnäs, där hon jobbar i några år innan hon börjar på en karriär inom postverket, som går från brevbärare till postkassörska. Under den tiden jobbar på posten tar Ulla kvällskurser i bokföring. Från postkassörska tar Ulla steget vidare till ett ekonomi jobb på den finska företaget Tammermatic i Kummelbergets industriområde.

I mitten på 70-talet blev det vintersemestrar till skidorten Idre och Grövelsjön under vintertid ett årligen återkommande resmål för familjen. Skidintresset tog sig då in i familjen Moberg och höll i sig där länge för makarna Moberg, på senare tid blev det med bussresor till alperna under flertalet år med vänner och bekanta.  

Med dottern och hennes musikintresse som följd kom en fritidssysselsättning där dragspelet blir till en stor del även för Ullas fritid, kvällar och helger med spelningar och tävlingar runt om i Sverige åker familjen med husvagnen under delar av sommarmånaderna. Fram till år 1977 då dottern flyttar hemifrån. 

Ulla blir allt mer involverad i sonens ishockey intresse, i Skuru IK. Sonen som spelare och Hans som ledare. Tillsammans med andra ”Hockey morsor” startar hon upp ”mjukhockey” i klubben Skuru IK. Där som mammorna spelade med en mjuk puck.

När så tre av Nackas Hockeyklubbar slås ihop till en klubb år 1976, till klubben NSA-76, så blir också damhockeyn, med Ulla i spetsen, allt mer likt den som männen spelar. Med riktiga skydd och hård puck. Året är 1977 då damhockeyn sätter fart på riktigt runt om i Sverige.

Allt mer tid tar hockeyn och med dottern utflyttad avtar också semestrarna med husvagnen utomlands. Men Ulla och Hans ställer upp vagnen på säsongscampingen ute i Roslagen, dit de tar sig på helgerna under några år in på 1980-talet.       

När så ekonomikrisen i början på 1990-talet slog till sökte sig Ulla till jobbet som  ekonomiansvarig  på en frukt och grönsaksgrossist vid Årsta partihallar. De säljer villan på Törnrosavägen, flyttar till ett radhus i Orminge, köper därefter ett sommarhus i Gagnef, vid Mojesjön i Dalarna. Efter några år av renovering, tillbyggnader så var huset beboeligt året om, så flytten går till Gagnef och Ulla lyckas med att få en halvtidstjänst på ekonomiavdelningen i företaget Hörnells, som ligger någon kilometer ifrån hemmet.

Golfintresset tog sig in i makarnas nya liv i Dalarna, där Leksands golfklubb blev deras andra hem, Som senare övergick till Tällbergsbyarnas Golfklubb. Golfintresset som även sonen och barnbarnet Pontus delade med Ulla och Hasse under många år.

På midsommarafton år 1994 skakades familjen av den hemlighet som dolts av skammen mörker. Ulla har sedan hennes mors död 1993 drabbats av sjukdomen alkoholism. Sjukdomen som skakar om familjen under många år, givetvis berörs Ulla själv av denna sjukdom som för med sig stora förluster av vänner och bekanta som vänder henne och så också Hans ryggen, de som inget kunde veta, mer än att umgänget i samband med alkohol inte blev till en särskilt trevlig tillställning. Vilket så även familjen får uppleva.

År 2002 drabbas Hans av en stroke,  det får lite kognitiva biverkningar för honom som steg för steg förbättras med åren.

År 2006 säljs huset i Gagnef och makarna flyttar till ett parhus i Tällberg, huset ligger i direkt anslutning till golfbanan.

År 2012 säljs parhuset i Tällberg och Ulla och Hasse flyttar in till Leksand, till ett hyresradhus.

I oktober 2012 så vinner Ulla kampen mot beroende sjukdomen, efter 18 års daglig kamp, blir hon fri från alkoholens grepp. Tolvstegsmetoden blev lösningen som motiverade Ulla fullt ut.

År 2022, Utan återfall så lever Ulla vidare med sitt aktiva liv. I kören Salig Blandning och Rebeckalogen i Leksand har hon hittat sin plats i livet utanför idrotten. Men så under våren 2022 avslutar hon först sin medverkan i kören och kort därefter avstår hon även mötena i logen. Anledning till varför Ulla tog dessa steg ifrån det hon tidigare brann för gav hon så aldrig uttryck för, inte ens till oss i familjen.

Kvällen den 6 juni, på självaste nationaldagen faller Ulla ihop i vardagsrummet, hon förs i ambulans till lasarettet i Mora. Där läkarna konstaterar att hon har proppar i lungorna, samt en svulst på livmodern.  Hon remitteras till sjukhuset i Falun och gyn- avdelningen. 

Onsdagen den 28 juni i samtal med läkaren på gyn, så får Ulla beskedet att hon drabbats av äggstockscancer, tillsammans med hela familjen, Hans, Lena och Stefan tar vi in det som läkaren förklarar där på sjukhuset, att svulsten måste avlägsnas genom en operation, som kommer bli komplicerad. Men att det måste ske skyndsamt.

Den 20 juli, på torsdagens morgon påbörjas operationen, den som de två läkarna tvingas till att avsluta ganska omgående. Svulsten är större än en handboll, satt sig fast på flertalet platser i buken, där som ett ingrepp inte kan genomföras på ett säkert sätt. Cancern får bli kvar och Ulla sys ihop. Hennes reaktion när vi i familjen kommer till sjukhuset är orden som jag alltid kommer att förknippa med hennes "Göthbergska" sätt att tackla motgångar.

"DET ÄR SOM DET ÄR" 

10 augusti flyttas Ulla till ett korttidsboende i Tibble, femminuters bilfärd från hemmet, där hon våras under hösten, hon trivs med boendet och personalen, men längtar hem, och ändå kämpar hon på utan att beklaga sig.

En dag ställer jag frågan till mamma; Är du rädd?  Varför skulle jag vara det, det är som det är. Sen var det liksom inget mer, ingen ide att försöka sig på att lirka vidare, det hade varit lönlöst.

Torsdagen den 9 november 2023 kl 11:50 somnar Ulla-Brith Moberg in på korttidsboendet i Tibble Vid hennes sida hanns maken Hasse och dottern Lena.


Ulla var en stark kvinna som till slut fick se sig besegrad av en obotlig cancersjukdom, när så livet slut kom till henne efter fantastiska 82 år. 


Lämna gärna en sista hälsning till Ulla på hennes minnessida och stöd gärna cancerforskning

HÄR


DET ÄR SOM DET ÄR


Ulla toppstugan Idrefjäll 2019 Ulla & Stefan Ulla & Stefan Ulla & Stefan och tomten Lena, Ulla, Stefan på Törnrosavägen Husvagnssemester i Norge
I Pula /forna Jugoslavien Mormor Signe Farmor Elly och sonen Hans Ulla uppmärksammas  i tidningen Ulla uppmärksammas  i tidningen